2018. július 22., vasárnap

Konyhák Csatája Fesztivál 2018


A Csíkszentmiklósi Ifjúsági Egyesület (Csie), Hentescsapat, Idősek klubja és az Önkéntes tüzoltó csapattal közösen idén harmadik alkalommal szerveztük meg számunkra az év második fő eseményének számító Konyhák Csatája Fesztivált.
Ezen alkalomból idén a korábbi évekkel ellentétben három helyett négy konyha: a román, a magyar, a székely és az örmény konyha mutatta be arculatát, jellegzetességét, az ízvilágát az ide látogatóknak.
Idén a magyar konyhát a magyarországi Hajduk Zoltán, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend gasztronómiai nagykövete, kolbászkészítés Guinness rekorder mutatta be, a székely konyhát Jánosi Alíz, az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend alapítója, az örmény konyhát Szakács Magdolna, az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend tagja, míg a román konyhát Brindás János magyarországi sztárséf, több Venesz-díjas mesterszakács tanítómestere ismertette meg.
A program szombat reggel 8 órakor kezdődött a hagyományokhoz híven fúvószenekar ébresztette és hívta meg a falu lakosságát a rendezvényünkre. Ezalatt csapatunk szorgosan látott neki a háttér munkának amely biztosította a napi programok zavartalan működését.
A fúvos zenekar pályára való visszaérkezése útán 10 órától következett a hivatalos megnyító majd ezútán párhuzamosan indultak is a programok.
Kezdetét vette a főzőverseny amelyre ezúttal a korábbi évekhez képest kevesebb csapat nevezett be, de a verseny színvonala rengeteget fejlődött.
Ezen programmal egyidőben kezdetét vette a községszíntű minifoci bajnokság, amelyen az elmúlt évhez hasonlóan csak községbeli csapatok vettek részt rajta, a bajnokságot végig nagyszerű hangulat és sportszerűség jellemezte.
A korábbi rendezvényeinkhez hasonlóan az idén is úgy állítottuk össze a változatos programokat hogy minden korosztályt figyelembe vettünk, ezáltal a déli órákban a legkisebbek a Gyerek-saroknál játszhattak külömböző ügyességi, csapat és kincskereső játékokat, ez által is szeretnénk megköszönni a Pogányhavas kistérségi társulás munkatársainak a részvételt és a segítséget.
Ezalatt lassan elérkezett az ebédidő amely sorrán a rendezvényen résztvevők zseton ellenében a Hentescsapatnak köszönhetően külömböző sült ételeket fogyaszthattak illetve megkostólhatták a főzőcsapatok által elkészített ételeket.
Délután folytatodtak az elkezdett programok, majd 4 órától sor került a főzőverseny eredmény hirdetésére amelyet a Csíkborzsóvai Férfikórus csapata nyert meg. Eközben a minifoci bajnokság is véget ért amelyen a csíkszépvízi Hegyútja csapata végzett az első helyen.
Ezek után a kezdetét vette a korábbi évekhez hasonlóan az idén is nagy népszerűségnek örvendő ügyességi játékok felnőtteknek amelyet mindenki nagy izgalommal követett végig.
Elérkeztünk a szombati nap esti programjához amely során az addigi kiváló hangulatot a Teddy Queen koncertje fokozta tovább, majd ezt követően Seres Adél lélegzetelállító előadását csodálhattuk meg.
A koncerteket követően kezdetét vette elsősorban a fiatalok körében kedvelt karaoke est amely során egyesek hangi adottságuknak köszönhetően, míg mások az elfogyasztott sör mennyiség által nyert bátorságnak köszönhetően énekeltek, adtak elő választott dalaikat.
Az első napot éjfélkor a tűzzsonglőr produkciója zárta amely rendkívül látványos volt, az ember lélegzet visszafojtva figyelte minden mozdulatát majd az előadás tábortűzzel ért véget.
A rendezvény másnapján a mesterszakácsok a segitőikkel együtt már korán nekifogtak az adott konyha jellegzetes ételeinek az elkészítéséhez.
Az ebédidőre elkészültek a finom ételek, finom illatok terjengtek a levegőben ezáltal is hívva az idelátogatókat akik megismerkedhettek a négy konyha jellegzetes ízvilágával.
Ezt követően sor került az elmúlt évekhez hasonlóan a sütiversenyre és a házi kenyér versenyre, majd a kulturális és sportprogramok kapták a főszerepet: megtekinthettük a csíkszépvízi Karate Do bemutatóját és megismerkedhetünk az aikido harcművészettel.
A továbbiakban a Nyírő József Általános Iskola színdarabja csalt mosolyt a közönség arcára.
Az idén sem maradt el a nagy népszerűségnek örvendő öreg-fiatal focimeccs, ezután pedig szombathoz hasonlóan új ügyességi játékokban jeleskedhettek az erre vállalkozók.
A rendezvény zárásaként este 8 órától pályabál vette kezdetét amelyen a Stage Band biztosította a jó hangulatot.
Az egész rendezvényt mindvégig kiváló hangulat jellemezte, s hogy Csíkszentmiklós valóban egy különleges hely és érdemes ide ellátogatni, a színvonalas rendezvényeken és sok más egyéb mellett, bizonyítja az hogy míg körös körül mindenütt esett az eső addig a mi rendezvényünkön kellemes idő fogadta az idelátogatókat.
Hálás köszönet Hunyadvári Józsi bácsinak, Dékány Feri bácsinak, Dékány Attilának, a mesterszakácsoknak és csapataiknak hogy fáradságot és időt nem sajnálva minden évben megtisztelik jelenlétükkel a rendezvényünket, minden évben növelik és garantálják annak színvonalát, továbbá köszönjük mindazoknak akik bármilyen formában hozzájárultak a rendezvény lebonyolításához akár partnerként, akár támogatóként.
Reményeink szerint minden vendégünk jól érezte magát és jövőre még több konyha ízvilágával megismerkedhetnek a rendezvényen résztvevők.
EE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése